Körömvirág (Calendula officinalis)

Visszér palánták, További előnyei:

Hypericum perforatum Szent János korsót hoz az olajhoz Az orbáncfű ellenálló, évelő lágy szárú növény, amely főként meleg, száraz mezőkön, utak mentén és erdőszéleken fordul elő.

Nyíregyházi Kosár Közösség

A növény levelén jellegzetes apró lyukacskák vannak, amelyek akkor válnak láthatóvá, ha a leveleket visszér palánták fény felé tartjuk. Az orbáncfű tudományos elnevezéséből a perforatum szó ezekre a pontszerű lyukakra utal.

  • Az almaecet saját készítésű, saját almából, saját kertből, vegyszer és műtrágyamentes almatermesztésű almából készült!
  • Kötőszövetre gyakorolt hatása következtében számos bőrbetegség kezelésében hatékony.

Ezekben illóolaj gyűlik össze, továbbá vörös színezőanyagot, hipericint is tartalmaznak, amelynek energetizáló hatása ismert. Az orbáncfű más hatóanyagokkal kombinálva enyhén nyugtató és hangulatjavító hatást mutat.

Gönczi Pétert a sajtóban mint agrárforradalmárt emlegetik. A világon még alig elterjedt akvapóniás rendszer hazai megvalósításával, egész éven át gazdaságosan ellátja családját organikus zöldséggel és hallal. Télen fűtő, nyáron hűtő ökorendszere egyszerűen és olcsón kivitelezhető, ráadásul még hóban, fagyban is működik!

A népi gyógyászatban májbántalmak és emésztési zavarok kezelésére alkalmazzák, külsőleg pedig égési sérülések, sebek, horzsolások, fekély és visszér gyógyítására.

Az orbáncfüvet ezért egykor ártó szellemek és átkok, a szorongás és a rémálmok elűzésére is alkalmazták. Enyhén citromos illatú, apró sárga virágai öt sziromból és számos porzóból épülnek fel. A közönséges orbáncfű ritkán kapható kereskedelmi forgalomban.

Minden, amit a mogyoróról tudni lehet!

Kertbe és erkélyre kizárólag díznövényként szolgáló változatát ajánlják, amelynek nincs gyógyító hatása. Ezért annak érdekében, hogy vetőmaghoz jussunk, érdemes kertészeti szaküzletekhez vagy csomagküldő szolgálatokhoz fordulnunk, esetleg kutassunk fel egy terméseztben előforduló példányt, és gyűjtsük össze a magját.

Bőven elég egy fél gyűszűnyi mennyiség. A vadon növő orbáncfüvet ne ássuk ki!

visszér palánták

Az orbáncfű magját március és május között vetőfölddel töltött csíráztatóedénybe vetjük. A magokat vékony réteg földdel betakarjuk, majd szórófejes flakonból bőségesen megpermetezzük vízzel. A nedvességet rendszeresen pótoljuk.

visszér palánták

A magok nap elteltével kelnek ki. Amikor a palánták elérik a cm-es magasságot, virágfölddel megtöltött kisebb cserepekbe ültetjük át őket hármasával.

Egy hely, ahol a hobbikertészek minden segítséget megkapnak! Bemutatjuk a konyhakertek és gyümölcsösök növényvédelmi specialistáját: Fatudort. Lehet még nem ismerős, de a közösségi médiában már több mint 14  követője van és jelenleg 40 gazdabolttal dolgozik együtt a Dunától keletre eső országrészen. Fatudor elsősorban a kiskertekben felmerülő problémák és kérdések megoldásában nyújt segítséget. Egy csodaszép kert a Lőverekből A kertünk a soproni "Alpok alján" a hegyoldalban, a soproniak által Lővereknek hívott városrészen van.

Nyárra a növényket napos helyre állítjuk. Arra figyeljünk, hogy ne száradjanak ki.

  • A szódabikarbónát napjainkban egyre szélesebb körben használjuk.
  • Dísznövényként is gyakran ültetik gyönyörű sárga és narancssárga, késő őszig nyíló virágai miatt.

A növényeket ősszel kiültetjük a kertbe, egymástól 30 cm távolságra, ideális esetben vízáteresztő talajba. A következő nyáron már virágot hoznak.

visszér palánták

A növényt kiássuk, a hajtásokat ásóval vagy éles késsel darabokra vágjuk, majd alaposan fellazított talajba ültetjük. Ha sok fiatal növényt szeretnénk, ősszel gyűjtsünk magokat- tavaszik száraz, sötét helyen tároljuk, majd márciustól virágládába szórva elvetjük.

visszér palánták

GONDOZÁS Az orbáncfüvet tavassszal kis mennyiségű komposzttal érdemes ellátni, száraz termőföld esetében nyáron takarjuk le a talajt avarral, hánccsal.

A növény jól viseli a szárazságot, öntözni ezért visszér palánták nem szükséges.

Sikerült kifejlesztenünk egy olyan különleges méh balzsamot, ami a méhek természet adta erejével - propolisszal és méhméreggel - biztosít teljes körű ápolást a végtagoknak, ízületeknek és emellett testápolóként is ajánlott. A Royal méh balzsam méhmérget és propoliszt tartalmaz a méhviasz és méz mellett.

Kifejezetten nem kedveli, ha körülötte áll a víz. Ősszel a szárát közvetlenül a talaj felett metsszük vissza. Forrázat gél krém visszér vásárolni nem a fásodó szárat, hanem csak a virágzó hajtásvégeket használják fel, amelyeket a leszedést követően a levelket lefelé lógatva sötét helyen függesztenek fel.

visszér palánták

Az orbáncfűolajat kizárólag friss virágokból és levelekből nyerik ki. Ha a virágokat vagy a leveleket ujjunk között összemorzsoljuk, bíborszínű folyadék távozik belőlük.